Pieter Verhoeven
Home > Actueel
actueel
25-11-2019
Het onderwijssysteem is failliet!
18-11-2019
Verbinding verbroken?!!?!
06-08-2016
Het ongemak van BRAAFheid
05-04-2016
Meer Meesters: hoe krijgen we dat voor elkaar?
05-04-2016
Eigenaarschap: het leren is van mij!
05-04-2016
Blije Gup
09-10-2014
Pizza Speciaal
30-03-2014
Wat werkt nou echt?
14-03-2014
De cirkel doorbroken, de cirkel rond....
13-03-2013
De wet van de minste weerstand
06-01-2013
Payroller: de passerende en gepasseerde professional in het onderwijs
09-09-2012
Zullen we eens opnieuw beginnen?
18-08-2012
Interim-traject op OBS 't Ravelijn in Ravenstein
07-08-2012
Nieuwe verbindingen

Meer Meesters: hoe krijgen we dat voor elkaar?

5 april 2016

Toekomstige meesters kiezen voor het beroep wanneer ze zien dat meesters die het vak al uitoefenen, hier trots op zijn, toegevoegde waarde hebben, gewaardeerd worden. Een beroep heeft helden nodig. Kinderen trouwens ook. Helden trekken nieuwe helden aan.

 Dat is de essentie van Meesters in onderwijs.nu

Wat we doen is:

  • Altijd werken met bestaande meesters;
  • In opdracht van een of meerdere schoolbesturen;
  • Die meesters vormen een groep (community, leergemeenschap);
  • De groep is de plek van waaruit alles start;
  • Meesters werken daar aan eigen en gezamenlijke plannen;
  • Die plannen zijn qua onderwerp heel divers en hebben allemaal ten doel de kwaliteit en diversiteit in het onderwijs vergroten. Plannen passen bij de meester, de school en de leerlingen;
  • De community krijgt impulsen van buitenaf, om gevoed te worden met nieuwe ontwikkelingen, denkbeelden en theorieën over onderwijs en organiseren. We nodigen geregeld gastsprekers uit, van stadsfilosoof tot aikidoleraar;
  • Edwin, Pieter of Robert-Jan zet de community op, organiseert de bijeenkomsten en maakt een start met de plannen. Door iemand lokaal in de community verantwoordelijk te maken (communitymanager) kunnen we gaande weg de werkzaamheden steeds meer overdragen, zodat de groep meesters en hun acties op eigen benen kunnen staan.

Effecten

De opzet van werken met bestaande meesters is uniek. Effecten komen al snel in beeld, wanneer meesters een groep gaan vormen. Goede maar ontevreden meesters kiezen om in het vak te blijven. Plannen om het onderwijs wat mooier te maken worden afgestoft en opgestart. Na een paar maanden willen partijen meer weten. De Pabo uit de regio nodigt je uit om voor studenten te komen spreken. Instromers en stagiaires weten bij hun sollicitatie al dat er een Meesters-groep is en kiezen mede daardoor voor jouw school(bestuur). Landelijke onderzoeksinstellingen en brancheorganisaties steken hun licht bij je op. Personeelsbeleid in je stichting krijgt veel nieuwe input voor verbetering. En zo zijn er nog meer, wat we noemen, positieve bij-effecten van het werken met meesters.

Op de langere termijn kun je pas bepalen of er daadwerkelijk meer meesters op je scholen werken en in welke mate dit dankzij dit project is. 

Tijdspad 

Alles is natuurlijk situatie afhankelijk. We rekenen op een opzet fase van 6 - 18 maanden.

Aandachtspunten:

Door ervaring weten we steeds beter wat wel werkt en wat niet. Zonder dat het een blauwdruk is.

Aandachtspunten waar we mee te maken krijgen zijn: eigenaarschap, de afstemming met de 'formele organisatie', die erg belangrijk is en waar je tegelijk niet teveel last van wilt hebben. De balans tussen inhoud en buitenkant: het is heel leuk om media aandacht te krijgen, je moet wel wat te vertellen hebben wat gaat over het vak, over het onderwijs!

Wanneer je wilt weten hoe je dat in jouw scholengroep, stad of regio aan moet pakken, nodig dan Edwin, Pieter of Robert-Jan uit voor een kop koffie.

Workshop - kennismaking?!

Wil je dit verhaal neergezet hebben voor een groep mensen uit je organisatie - dat werkt ontzettend leuk en goed - dan organiseren we een speciale workshop of kennismakingsactiviteit in je team! Eventueel houden we een sessie op een passende lokatie.

Breed netwerk

We werken en organiseren geheel in de geest van deze tijd en van wat wij vinden dat nodig is in het onderwijs. We worden hierbij geïnspireerd door inzichten, theorieën en veel interessante, leuke mensen in het netwerk van o.a. Nieuworganiseren.nu en het Delimes netwerk (Rijnlands organiseren). Die leuke mensen nodigen we weleens uit bij een bijeenkomst, of andersom nemen we meesters mee naar interessante bijeenkomsten. 

 Meer weten? Neem contact op met Meesters in onderwijs.nu

Copyright © 2018
Pieter Verhoeven

Website door LaatR.IT
Home
Actueel
Profiel
Partners
Referenties
Interim Management
Coaching
Schoolcultuur
Imago-ontwikkeling
Integraal kindcentrum
Contact

Disclaimer
Privacyverklaring
Inloggen