Pieter Verhoeven
Home > Actueel
actueel
25-11-2019
Het onderwijssysteem is failliet!
18-11-2019
Verbinding verbroken?!!?!
06-08-2016
Het ongemak van BRAAFheid
05-04-2016
Meer Meesters: hoe krijgen we dat voor elkaar?
05-04-2016
Eigenaarschap: het leren is van mij!
05-04-2016
Blije Gup
09-10-2014
Pizza Speciaal
30-03-2014
Wat werkt nou echt?
14-03-2014
De cirkel doorbroken, de cirkel rond....
13-03-2013
De wet van de minste weerstand
06-01-2013
Payroller: de passerende en gepasseerde professional in het onderwijs
09-09-2012
Zullen we eens opnieuw beginnen?
18-08-2012
Interim-traject op OBS 't Ravelijn in Ravenstein
07-08-2012
Nieuwe verbindingen

Het ongemak van BRAAFheid

6 augustus 2016

Gauw even naar het Stadhuis om mijn paspoort op te halen. Dat lag al een paar maanden klaar, maar ik had het te druk om het op de reguliere openingstijden op te halen. Op deze vrijdag lukt het om even binnen te lopen, een nummertje te trekken, even wachten tot op de monitor mijn nummer verschijnt en dan gauw een krabbel zetten om vervolgens met mijn paspoort op zak weer voor enkele jaren verlost te zijn van zo’n ritueel….. Niet dus.

Komend door de draaideur stuit ik op een fraaie roetsvrijstalen paal met beeldscherm. Keuze: “U hebt een afspraak” of “U hebt geen afspraak”. Simpel toch: ik heb geen afspraak; lijkt me ook niet nodig. Het antwoord op het scherm luidt: “Vanaf 1 oktober werken we uitsluitend op afspraak!!!!” Zelfs voor iets simpels als een paspoort ophalen….

Ik begeef me naar de centrale balie waar een aardige mevrouw me duidelijk maakt dat het echt volgens afspraak moet, maar misschien kan ze me er wel tussen plannen. Ik vraag me af “waar tussen?” want er is slechts 1 andere burgerklant in de hal. De aardige mevrouw gaat in haar computer kijken en jawel hoor: ik kan er tussen…. Ze schrijft een getal van 4 cijfers op een briefje en stuurt me terug naar de fraaie roestvrijstalen paal met beeldscherm en toets de 4 cijfers in. De paal spuugt vervolgens een klein briefje uit met de code A2. Als ik met mijn briefje in de richting van de servicebalies loop (waar inmiddels geen enkele burgerklant meer staat te wachten) roept de aardige mevrouw van de centrale balie: “Meneer, u moet weer hier bij mij zijn!” 

De aardige mevrouw trekt een lade open en jawel hoor, daar ligt mijn paspoort. Het lag er al die tijd al! Ik kan een glimlach niet onderdrukken en laat de aardige mevrouw in de waan dat deze voor haar bedoeld is. Het woordje “braaf” schiet door mijn hoofd en ik moet denken aan  een klassenbezoek waar de hoogbegaafde Tim met de hele klas braaf meedoet met het opzeggen van vierletterwoorden, terwijl hij thuis boeken leest over de Prehistorie en dinosaurussen. En ik denk aan Juf Berthy, de Interne Begeleider die braaf een intakeformulier van 10 kantjes invult om een onderzoek voor elkaar te krijgen, terwijl ze precies weet wat het kind nodig heeft. Want braafheid wordt beloond. Ook al is het een verspilling van tijd, geld en talent. Braafheid veroorzaakt immers geen weerstand bij de ander. Hoogstens bij jezelf, maar dat kun je weer mooi verbergen achter een glimlach.

Met mijn nieuwe paspoort op zak stap ik weer door de draaideur en voordat ik in de auto stap realiseer ik me, dat ik anderen wil aansporen tot LEF, terwijl ik zelf zojuist heel braaf ben geweest en de aardige baliemevrouw gewoon haar gang heb laten gaan.

Copyright © 2018
Pieter Verhoeven

Website door LaatR.IT
Home
Actueel
Profiel
Partners
Referenties
Interim Management
Coaching
Schoolcultuur
Imago-ontwikkeling
Integraal kindcentrum
Contact

Disclaimer
Privacyverklaring
Inloggen